luni, 30 mai 2011

Retezat - Clipe hoinare de neuitat - Partea a-4-a

,
Partea a-4-a

Detalii: Plimbare in jurul Lacului Bucura spre Lacul Lia

Marcaj : Portiuni nemarcate + marcaj banda albastra

Durata : Cca. 1h
-------------------------------------------------------------------------------

Lacul Bucura – 2040 m – Noi, corturi si clipe…clipe hoinare, clipe nocturne la brat cu clipe hoinare, matinale…clipe fara de stropi reci, mari… lacrimi de Retezat. A fost o noapte destul de calda pe malul Lacului Bucura, in inima Muntilor Retezat, la inaltimea de 2040 m. Ne-asteptam sa fie mult mai frig, mai ales ca vecinii nostri de corturi ne-au povestit ca, in noaptea anterioara fusese o furtuna in toata regula si temperaturile ajunsesera in jurul valorii de 5-7 grade Celsius. Se pare ca am avut noroc si, cel putin eu, nu am avut nevoie de sac de dormit. Au fost de-ajuns treningul…si oboseala acumulata.

Asadar, Buna Dimineata, Bucura... Buna Dimineata, Retezat! Norii din zori parca se saruta pe un fundal de-albastru, iar sarutul lor isi gaseste oglindirea pe oglinda Bucurei.




Se pare ca sunt primul care s-a trezit. In jurul meu…este o liniste lacustra, din cand in cand vantul mai trimite cate o soapta racoroasa care-si gaseste sfarsitul printre corturile insirate la mal. Este timpul sa merg spre izvorul situat in spatele Refugiul Salvamont Bucura, pentru a ma clati pe ochi si pentru a fura cateva clipe si din alte unghiuri ale Caldarii Glaciare Bucura.



Nimic nu se compara cu o plimbare solitara… cand corturile inca dorm, cand ceata diminetii se ridica usor, usor spre creste, iar norii… norii se alearga asemeni clipelor hoinare. Dar Bucura nu doarme… Bucura vorbeste prin mici valuri cu pietrele care stau insirate aproape de mal, dandu-ne impresia unei carari spre adancuri… Privind spre inalturi, oglinda Bucurei este vegheata de Vf. Peleaga ( 2509 m), cel mai inalt varf din Retezat – Paznicul Bucurei.


Cat timp pasii mei au hoinarit in jurul lacului, corturile incep, pe rand, sa se trezeasca… iar fiecare calator savureaza senzatia zorilor racorosi.




In unele locuri, nici cafeaua diminetii nu-si mai are rostul… iar cana de cafea, goala si solitara isi poate gasi si ea…aici, pe malul Bucurei, un rost… Invitatie la o cana de…Bucura.


Micul dejun l-am savurat pe stancile Retezatului, profitand de forma lor tocmai buna de a insira merindele pe care le carasem cu noi. Tot sa mananci in astfel de conditii, intr-un astfel de peisaj.


Si pentru ca dupa o astfel de masa copioasa urmeaza desertul… am ales drept rasfat… un desert hoinar in apropierea Bucurei… doar eu si singuratatea-mi hoinara. Asa ca... pas cu pas, lasam in urma mea Bucura si corturile ce par, vazute din acest loc, ciuperci colorate, insirate pe mal, si porneam spre alti ochi albastri rataciti printre caldari glaciare.


Stiam ca Frumoasa fata cu ochi albastri, pe numele ei Bucura, isi da mana cu o alta frumoasa fata, purtand acelasi azur in ochi, si traia ascunsa printre verdele jnepenilor. Numele sau este Lia.

Lacul Lia isi intinde oglinda lacustra in Zanoaga Bucurei. Situat la altitudinea de 1920 m, este cel mai jos lac din salba de lacuri a Bucurei. Lia, isi prezinta frumusetea pe o suprafata de 1,35 ha avand o adancime de 4,5 m. Tipica acestui lac ii este forma de triunghi. Lacul Lia este alimentat de izvoarele ce coboara asemeni suvitelor lacustre dinspre Lacul Zanoaga (cel mai adanc lac din Romania) si, respectiv, din Lacul Bucura (cel mai intins lac din Romania). In adancurile sale, Lia, adaposteste numerosi pastravi, fiind cel mai populat lac din punct de vedere piscicol dintre lacurile circului glaciar Bucura.

PESCUITUL INTERZIS ! ( sa nu uitam ca vorbim de Parcul National Retezat).

Si-asa, astazi… lasandu-mi pret de cateva clipe prietenii, am cunoscut-o pe Lia. Si nu voi uita niciodata albastrul ochilor sai.





Hoinareala mea a durat aproximativ o ora, timp in care am stat cu ochii pe marcajul dunga albastra. Nu am urmat o poteca destul de clara, deoarece m-am abatut pentru a admira de-aproape frumoasele domnisoare imbracate in rochii pline de culori. Astfel, mi-au rapit atentia tufele de smirdar cu movul lor atragator, gentienele cu un albastru intens si-alte flori de stanca, asemeni pistruilor mov. Mici, multi si fermecatori. Dincolo de frumusetile purtand petale, strajuiau batranele ferigi verzi, doamne pline de experienta in bataia vantului alpin…








Este timpul sa ma intorc la banda mea albastra… apoi, sa cobor pe malul Bucurei.

Aici, alaturi de prieteni umplem intreaga caldare a Bucurei cu zambetele noastre, cu bucuria noastra de a fi aici, iar cat timp vom sti sa pretuim si sa respectam Muntele… si el ne va raspunde cu aceleasi zambete transformate in imagini de vis pe care le vom pastrara pururea in mintea si in sufletul nostru. Si pentru asta… zambim, ne bucuram… caci, astazi, in inima Retezatului, BUCURA inseamna BUCURIE!




Iar eu… eu iti voi pastra albastrul alaturi de mine…pret de cateva clipe…clipe hoinare, pe care astazi Voi, cititorii mei…le traiti si le simtiti prin cuvinte si imagini.

La revedere, Bucura… voi reveni la tine!


Sfarsitul partii a-4-a
Partea a-3-a : CLICK AICI !
Partea a-2-a : CLICK AICI !
Partea 1 : CLICK AICI !

Text&Fotografii: Catana Cristian-Alexandru

copyright: http://clipe-hoinare.blogspot.com/

vineri, 27 mai 2011

Retezat - Clipe hoinare de neuitat - Partea a-3-a

,
Traseu : Lacul Pietrele - Varful Curmatura Bucurei - Lacul Bucura


Durata : 2h si 30 min

Marcaj : Banda Albastra
-----------------------------------------------------------------------------

Stropi mari, reci… lacrimi de Retezat
… dar lacrimi racoroase si revigorante.

Dupa un moment de popas, timp in care am analizat optiunile de a continua traseul sau de a ne intoarce spre refugiul Gentiana, am decis sa optam pentru prima varianta, sperand intr-o imbunatatire a vremii. Ploaia dadea semne de oprire…lasand in urma sa, doar atmosfera bacoviana, apasatoare dar totusi purtandu-si farmecul gri, incetosat…


Cu fiecare pas pe care-l faceam, lasam in urma noastra lacul Pietrele, in care se oglindea impunatorul varf Bucura 2 (2370 m) un loc ideal pentru cei pasionati de trasee de alpinism. Pornind din acest varf, spre nord-est, se continua Coasa Bucurei sau Curmatura Bucurei, pana pe varful Custura Bucurei (2270 m). Un punct intermediar situate in mijlocul acestei forme de “coasa” il reprezinta varful Curmatura Bucurei (2206 m), loc in care va ajunge si cararea noastra. Astfel, privind spre inalturi si spre locurile in care vom ajunge, continuam urcusul, orientandu-ne pe partea stanga in directia de mers.



Urmarim cu atentie, din cauza cetii dense, marcajul dunga albastra, pe care-l zarim fie pe stalpii de marcaj, fie pe bucatile mari de stanca. Cu cat inaintam spre Custura Bucurei, cararea devenea din ce in ce mai dificila, pe portiuni bune necesitand escaladarea blocurilor de piatra. Dificultatea este cu atat mai mare cu cat aceste stanci sunt deosebit de alunecoase din cauza ploii care s-a abatut peste tinuturile Retezatului. Aceste detalii ne solicita foarte mult din punct de vedere fizic, drept urmare, momentele de popas vor fi din ce in ce mai dese.



Pe aceasta portiune, urcusul devine din ce in ce mai abrupt. Este cea mai dificla si solicitanta zona a traseului nostru. Dar privelistile care ni se vor deschide in momentul in care vom atinge lumea inaltimilor vor face ca tot efortul depus sa-si aiba rostul sau. La urma urmei, pentru tot ce e frumos trebuie sa lupti. Astfel iti vei da seama cat de mult a meritat! Asa ca… sa ne oprim, sa ne tragem sufletele, sa contemplam aceasta lume de piatra, sa stam la umbra varfului Bucura 2…sa-l salutam cu privirea si sa ne continuam traseul spre inima Retezatului.



Privind inapoi, zarile ni se deschid, oferindu-ne peisaje minunate spre Valea Pietrele, locul pe unde noi am urcat si de unde venim, o vale peste care norii parca se alearga. Incet, incet… griul apasator lasa loc albastrului de care ne-a fost atat de dor… Dincolo de nori, stau pitite crestele Stanisoarei, in spatele carora sta ascuns batranul Varf Retezat usor de distins datorita formei sale de piramida (2482 m).




Acum norii se ridica, punandu-se parca fular, in jurul varfurilor Bucura 1 si 2. Toata atmosfera pare de-acum mistica si plina de sacralitate. Suntem vizitatorii unui templu de piatra invaluit de norii vremurilor alpine.



Mozaicul sau Puzzle-ul de piatra ne solicita din ce in ce mai mult. Dar…acest tetris de stanci face din Retezat, un munte unic, care odata descoperit te va face sa revii la el. La fel vom face si noi, in toamna acestui an, 2011. Iar Retezatul ne va astepta cu acelasi culori fardand lumea sa de stanci si de colti de piatra.






E timpul unui ultim efort in dorinta noastra de a ajunge pe varful Custura Bucurei. Sfarsitul acestui urcus solicitant pare din ce in ce mai aproape…dar si din ce in ce mai abrupt. Am parcurs aceasta parte a traseului in aproximativ 1 h si 45 min – 2 ore de la plecarea noastra de la Lacul Pietrele. A fost un urcus istovitor si din cauza rucsacilor grei, in care aveam corturile, izoprenele si sacii de dormit, plus haine de schimb necesare celor 3 zile de salbaticie. Si era abia prima zi. Eram obositi dar fericiti!



Dar de-aici, de sus, o lume-ntreaga ni se deschide. Rand pe rand, suntem imbratisati de acest sentiment de libertate pe care doar vantul rece si taios strabatand crestele alpine ti-l poate da.



Este clipa in care ne simtim victoriosi si mandrii. Ochii nostri sunt cuprinsi de emotie, cand dincolo de norii efemeri apare albastrul Lacului Bucura. Coborand aceasta ultima parte a traseului ( aprox. 30 min) vom campa pe malul sau, in inima Retezatului. Ridicand usor privirea spre culmile care par ca inlantuiesc acest loc, putem distinge culmile: Bucura, Santamaria, Slaveiul, Plaiul Mic, Custura Bucurei. Dincolo de acestea, parca venind din alte zari putem observa Varful Arcanu din Muntii Valcan. Toate aceste culmi alcatuiesc un amfiteatru de piatra, strajuind comoara lacustra a Retezatului – Lacul Bucura.

Acesta se afla in Caldarea Bucurei, strajuit de varfurile Peleaga ( 2509 m – cel mai inalt varf din Retezat) si Saua Bucurei. Este cel mai mare lac glaciar din Romania situat la altitudinea de 2040 m. Suprafata lacului este de 8.90 ha, avand o lungime aproximativa de 550 m si o latime de 160 m. Perimetrul este de circa 1390 m. Volumul estimat este de aproximativ 625.000 m cubi. Adancimea maxima o gasim in dreptul intrarii Izvorului Pelegii in lac, fiind de 15,5 m. Alimentarea lacului este asigurata de catre 5 izvoare principale.



Din pacate nu putem poposi prea mult timp pe Curmatura Bucurei din cauza vantului rece care devenea din ce in ce mai puternic. Este important de stiut ca aici este singurul loc in care exista semnal de telefonie mobila. Dincolo de aceasta culme, spre malul Bucurei, lung de 1,35 km …patrundem intr-o salbaticie absoluta…



Retezatul ne mai dovedeste inca o data cat poate fi de surprinzator. Peisajele care ni se infatisau doar la televizor, cand eram simplii telespectatori visand la vacutele Milka din Alpi…astazi deveneau peisaje reale chiar sub privirile noastre. Si nu vorbim de Alpii Elvetieni , ci de Retezatul Romaniei si-ale noastre vacute simpatice pascand in linistea acestui munte.



Asadar, iata-ne dupa mai bine de 8 ore ajunsi in inima Retezatului, pe malul lacului Bucura…scaldati de culorile apusului. In apropierea noastra , respectiv in apropierea locului recomandat pentru a campa se afla Refugiul Salvamont Bucura.




Apusul ne ofera un spectacol incantator dandu-ne senzatia unei eruptii vulcanice pe malul unui lac glaciar…
Corturi la mal, culorii vii, culori de viata…si viata inseamna Retezat



Citeste si Partea a-2-a :Click AICI
Citeste si Partea 1 :Click AICI

Autor : Catana Cristian-Alexandru
Imagini : Catana Cristian-Alexandru

copyright : http://clipe-hoinare.blogspot.com/

©Copyright

Toate textele si imaginile aflate pe acest site sunt proprietatea autorului si nu pot fi folosite integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. Owners of copyright have the exclusive right to use and copy their works. Copyright owners can also authorize others to use their works. The use or copying of any work without permission from the owner of the copyright is a violation of the law number 8/1996.